Headmaster photo Stamatakis Foreign Languages

Το παρακάτω κείμενο είναι από άρθρο της εφημερίδας Πελοπόννησος που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2020.

Τα οφέλη της τηλεργασίας και των τηλεδιασκέψεων έχουν αρχίσει να «ανακαλύπτουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς που προκύπτουν από τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

Στην περιοχή της Πάτρας, σε αυτό τον τομέα πρωτοπορούν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, καθώς η απόφαση για κλείσιμο των σχολικών μονάδων και όλων των δομών εξωσχολικής εκπαίδευσης, ανατρέπει τα ισχύοντα και θέτει νέα δεδομένα. Ηδη, πολλά φροντιστήρια στην Πάτρα, σπεύδουν να ενεργοποιήσουν δημοφιλείς και δωρεάν εφαρμογές βιντεοδιασκέψεων, όπως το Skype, ανταλλαγής μηνυμάτων και ομαδικών βιντεοκλήσεων όπως το Μessenger και το Viber, μέχρι και λογισμικό τηλεδιασκέψεων όπως το Zoom. Ενα από τα φροντιστήρια που έσπευσε να αξιοποιήσει τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, για να μην χαθούν εκατοντάδες ώρες για τους μαθητές του, είναι το κέντρο ξένων γλωσσών Σταματάκη

ΤΟ ΖΟΥΜ

Ο υπεύθυνος του οργανισμού Κυριάκος Σταματάκης, μίλησε στην «Π» για την πλατφόρμα Zoom που χρησιμοποιεί για να κάνει εξ αποστάσεως συνεδρίες μαθημάτων, ακόμα και σε ολόκληρες τάξεις μαθητών, την στιγμή που αυτοί βρίσκονται στο σπίτι τους. Το μάθημα γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, tablet ή και smartphone, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Οπως εξήγησε ο κ. Σταματάκης, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχεται δωρεάν για τηλεδιασκέψεις μέχρι και 100 ατόμων, όμως ο ίδιος ανακάλυψε ότι είναι εξίσου χρήσιμη και αποτελεσματική και για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γιατί διαθέτει πολλά χρήσιμα εργαλεία. Ο δάσκαλος μπορεί να συνομιλεί και να προβάλλει στην οθόνη του κάθε μαθητή, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, όπως και στον διαδραστικό πίνακα του φροντιστηρίου, σε όσους μαθητές συμμετέχουν σε μια συνεδρία. Το μόνο μειονέκτημα της εφαρμογής, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάδραση στο προβαλλόμενο ψηφιακό υλικό, από την πλευρά των μαθητών, π.χ. σε μια άσκηση. Ομως αυτό το εμπόδιο, όπως είπε ο κ. Σταματάκης, μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα με άλλους τρόπους. Επιπλέον, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα κλειστών «δωματίων» συζήτησης με όσους μαθητές επιλέξει ο καθηγητής και έτσι, μπορεί να κάνει ταυτόχρονα μάθημα με διαφορετικές τάξεις. «Στην τάξη μου, χωρίζω τους μαθητές σε ζευγάρια, σε διαφορετικά «δωμάτια» και τους βάλω διαφορετικές ασκήσεις. Τα ζευγάρια των μαθητών, δεν μπορούν να ακούν τι λένε μεταξύ τους, εγώ όμως, σαν διαχειριστής μπορώ να έχω επικοινωνία με όλους. Επίσης, μπορώ να φέρω στην επιφάνεια του υπολογιστή μου, το notebook και να μοιραστώ μαζί με τους μαθητές μου, τις σημειώσεις. Αν τους ζητήσω να γράψουν κάτι, μπορούν και αυτοί να μοιραστούν την οθόνη τους, με τους υπόλοιπους μαθητές».

Η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν για απεριόριστο χρόνο χρήσης, για συνεδρίες μέχρι 2 ατόμων. Από 2 έως 100 άτομα, οι συνεδρίες είναι πάλι δωρεάν, αλλά για διάρκεια περιορίζεται μέχρι τα 40 λεπτά. Αλλά και για συνεδρίες απεριόριστου χρόνου μέχρι 100 ατόμων, το κόστος είναι μηδαμινό για μια επιχείρηση, αφού φτάνει μόλις 17 ευρώ τον μήνα.

ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Οπως σημείωσε ο κ. Σταματάκης, αυτά τα εργαλεία, είναι πολύ χρήσιμα για τέτοιες καταστάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φυσική παρουσία του μαθητή και του δάσκαλου στην τάξη. Γιατί η μάθηση, πάνω απ΄όλα είναι μια ψυχολογική διαδικασία. Το ομαδικό μάθημα είναι πολύ περισσότερα πράγματα από μια μεταφορά γνώσης. Είναι κοινωνικοποίηση, είναι ανάπτυξη δεξιοτήτων, ζωντανός διάλογος, διαπραγμάτευση και γενικά, καταστάσεις που βοηθούν πάρα πολύ στην ανάπτυξη και του χαρακτήρα ενός νέου.


Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

http://pelop.gr/?page=article&DocID=567131

http://mobile.pelop.gr/fullarticle.php?docid=567131